Resuming podcast
Volem saber del 31/10/2025
31/10/2025

AI #59 - Panellets, torrons i tortell de Reis: tendències

Volem saber

AI

Context

Programa emès a Vilassar Ràdio dins de Volem saber, amb entrevista a Miquel Àngel Seguirre (president del Gremi de Pastissers de Barcelona) sobre tres dolços de temporada: panellets, torrons i tortell de Reis.

"Per menjar un bon panellet jo ni li donaria més de 48 hores."

Idees clau

  • Panellet de pinyons: continua sent el més venut (aprox. 50%).
  • Varietat: fins a 25-30 tipus per pastisseria; creix l’oferta de sabors moderns.
  • Tècnica de qualitat: maçapà amb ametlla marcona mòlta al moment, sense patata ni boniato.
  • Vida útil: consum òptim en 48 hores; les safates de supermercat perden tendresa i sovint no són tan barates per quilo.
  • Tendència forta: auge del pistatxo (panellets i torrons), impulsat per xarxes i noves generacions.
  • Torró estrella de pastisseria: crema cremada acabada de cremar, amb cruixent fresc.
  • Formats: barres de torró més petites per combinar més sabors i evitar que s’endureixin.
  • Tradició viva: el tortell de Reis es menja tant la nit del 5 com el dia 6; joc de corona, fava i figureta, amb distribució equitativa dels tres Reis.

Panellets

Clàssics i novetats

  • • Els pinyons dominen les vendes (~50%).
  • • Creixen coco, ametlla, festuc/pistatxo i xocolata.
  • • S’ofereixen 25-30 varietats a les pastisseries gremiades, barrejant clàssics i sabors frescos (mango, fruits del bosc, codony, fruites de Sant).
  • Ossos de sant: malgrat l’origen no català, cada cop més populars; farcits de llema, praliné d’ametlla o avellana, xocolata, etc.

Elaboració i qualitat

  • • Pastissers: maçapà amb ametlla marcona sencera, mòlta al moment per mantenir humitat i tendresa.
  • • A casa: quan s’usa ametlla ja mòlta seca, s’hi afegeix patata/boniato per textura; els professionals no ho necessiten.
  • • Temps i cost: fer-ne a casa és entretingut i car (pinyó, ametlla, xocolata), però ideal com a activitat amb criatures.

Conservació i compra

  • • Òptim de consum: 48 hores per preservar el cruixent del pinyó i la tendresa del maçapà.
  • • Safates de supermercat: sovint més dures, amb conservants, i el preu per quilo pot ser superior al d’una pastisseria.
  • • Novetat/tendència: panellet de pistatxo en forta ascensió, empès per xarxes i referents virals.

Torrons

El top de pastisseria

  • Torró de crema cremada: fet i cremat al moment (dies 21-24), amb sucre caramel·litzat que regalima; insuperable en frescor i textura.

Varietat i formats

  • • Més xocolates d’origen (Vietnam, etc.), combinacions amb gelées (ex. préssec) i jocs de textures: capa cruixent + part trufada/cremosa.
  • Barres més petites: faciliten tastar-ne més i evitar que s’endureixin; molts clients compren i planifiquen diversos dies festius.

Clàssics vs. noves generacions

  • Xixona es manté; el guirlatge ha perdut tracció entre els joves.
  • Pistatxo continua fort (també en croissants i pastisseria), amplificat per xarxes.

Tortell de Reis

Tradició i experiència

  • • Diada pastissera capdal: brioix farcit de maçapà, nata o crema; màgia per als petits amb corona, fava i figureta.
  • • Consum: creix molt el dia 5 a la nit i es repeteix el dia 6.
  • • Figures: els tres Reis arriben barrejat i amb percentatge equitatiu; “col·leccionar-los” és part del joc familiar.
  • • Entorns locals: la proximitat de la Cavalcada als pobles afegeix emoció (lliurament de cartes, recollida de xumets).

Preferències del convidat

  • • Triat personal: tortell de brioix farcit de crema i nata; el tradicional de maçapà és imprescindible “menjar-ne un tros cada any”.

Producte local i salut

  • • Reivindicació del fruit sec català: ametlla marcona (Lleida/Tarragona), nous (Girona), pinyons, entre d’altres.
  • • Missatge de salut: el fruit sec és sa; el sucre, amb mesura. Millor poca quantitat i bona qualitat.

Markers

Arrencada de temporada: panellets i fruit sec
Share

Context de tardor, volum de productes i feina; fer una safata gran de panellets és laboriós.

Varietats i el “rei” de pinyons
Share

El panellet de pinyons concentra ~50% de vendes; hi ha 25-30 varietats amb clàssics i sabors frescos.

Ossos de sant: adopció i farcits
Share

Producte importat però en auge: de llema, praliné d’ametlla/avellana, xocolata; molta personalització.

Recepta base: *maçapà* amb ametlla marcona, sense patata
Share

Pastissers trituren l’ametlla marcona al moment per humitat i tendresa; no cal patata/boniato.

Fer-los a casa: cost i temps
Share

Fer panellets a casa és entretingut i car (pinyó, ametlla, xocolata); ideal com a activitat amb criatures.

Vida útil: 48 hores per al punt òptim
Share

Consum recomanat dins les 48 h per preservar tendresa i cruixent del pinyó.

Safates de supermercat: qualitat i preu
Share

Producte sovint dur i amb conservants; el preu per quilo pot superar el de pastisseria artesana.

Novetats en panellets: auge del pistatxo
Share

El *pistatxo* s’imposa (influència xarxes, xocolata “Dubai”, noves generacions); tendència compartida per grans marques.

Torrons: la *crema cremada* com a estrella
Share

El torró de crema cremada fet i cremat al moment és imbatible en textura i sabor.

Formats més petits i tastos previs
Share

Barres de torró més petites per varietat i frescor; clients planifiquen compres al llarg de les festes.

Fruit sec local i consum moderat
Share

Reivindicació del producte de proximitat (ametlla, nous, pinyons) i crida a la moderació amb el sucre.

Novetats en torrons: orígens i textures
Share

Xocolates d’origen, gelées de fruita i combinació de cruixents amb trufats; pistatxo en protagonisme.

Clàssics vs. noves generacions
Share

El *guirlatge* perd pes; **Xixona** es manté. Preferències canviants per textures i novetats.

Tortell de Reis: tradició i farcits
Share

Brioix amb *maçapà*, nata o crema; màgia infantil amb corona, fava i figureta.

Quan es menja i el joc familiar
Share

Moltes cases en mengen la nit del 5 i el dia 6; joc per coronar el rei de la casa.

Els tres Reis: distribució equitativa
Share

Figures arriben barrejades i equitatives (ros, blanc, negre); ‘col·leccionisme’ familiar.

Cavalcada als pobles: proximitat i màgia
Share

L’experiència als pobles és més propera (cartes, xumets), afavorint la il·lusió dels infants.

El preferit del convidat
Share

Tortell de brioix farcit de crema i nata; el tradicional de *maçapà* és imprescindible cada any.

Comiat del programa
Share

Agradiment a l’audiència i tancament de Volem saber a Vilassar Ràdio amb bons desitjos per la Castanyada.