Resuming podcast
Volem saber del 24/10/2025
24/10/2025

AI #58 - Bolets: seguretat, confusions i bons hàbits

Volem saber

AI

Context

Programa Volem saber de Vilassar Ràdio, amb la Joana Hernández conversant amb l’expert micòleg Eliseu Bernís sobre la temporada de bolets a la zona i bones pràctiques per identificar, collir, cuinar i consumir amb seguretat. Emmarcat a Vilassar de Mar i el Maresme.

Punts clau

  • Seguretat abans que tot: "Si no el coneixes, no l’agafis". Conèixer almenys 20 comestibles i 10 tòxics permet anar al bosc amb tranquil·litat.
  • Collita responsable: Arrencar i netejar in situ és preferible a tallar per evitar infeccions al miceli.
  • Neteja adequada: Aigua només si es cuinen de seguida; per guardar, evitar remull en espècies que absorbeixen aigua.
  • Transport correcte: Cistell millor que bossa de plàstic (evita fermentació i ajuda a dispersar espores).
  • Confusions freqüents: Ceps vs altres bolets porosos; apagallums vs Chlorophyllum molybdites; noms populars variables segons la regió.
  • Cuina: El bolet és acompanyament, no plat principal; receptes clàssiques com el fricandó amb bolets.
  • Cultura i mercat: El rovelló és tradició; atenció a la qualitat desigual entre espècies i a preus elevats al mercat.

"Arrencar i netejar."

"Si no el coneixes al 100%, millor deixa’l al bosc."

Temes tractats

1) Seguretat i intoxicacions

  • Augment de boletaires i imprudències que acaben a urgències.
  • Casuística mèdica (referència a l’Hospital Vall d’Hebron i el Dr. Piqueras).
  • Recomanació de sessions divulgatives: "Coneixem el que agafem".

2) Diversitat i identificació

  • A Catalunya hi pot haver milers d’espècies; comestibles habituals: una vintena.
  • Millor dominar pocs bolets segurs que voler-ne conèixer cent.
  • Evitar confusions: Amanites tòxiques, "pet de llop" sense interès gastronòmic.

3) Preferències locals i confusions al mercat

  • Al Maresme i Serralada Marina, pes del Lactarius vinosus.
  • Ceps: 4 espècies excel·lents, però moltes altres poroses que no ho són tant; esment del "satanàs" (rar però indigest).
  • Al mercat, vigilància amb mescles en bosses seques o etiquetatge ambigu.

4) Com collir i netejar

  • Arrencar el bolet i netejar sobre el terreny; deixar restes perquè no infectin el miceli.
  • Neteja amb aigua només si es cuinen al moment; si es guarden, evitar aigua en espècies que xopen.

5) Cuina i maridatges

  • El bolet acompanya carn, arrossos i guisats; clàssic: fricandó.
  • Atenció a textures (p. ex., moixernó petit: necessita quantitat; cuinat redueix volum).

6) Bolets destacats i pautes específiques

  • Apagallums (Macrolepiota procera): excel·lent arrebossat; risc de confusió amb Chlorophyllum molybdites (llàmines verdoses en madurar) i altres espècies campestres tòxiques. Si no hi ha certesa, no collir.
  • Trompeta: extraordinària en pasta; obrir i netejar per evitar sorra/insectes a l’interior, tallar tija i esbandir l’interior si cal.
  • Múrgola (Morchella): no regular; prefereix terreny "estressat" (treballs de sòl, camins, etc.); anys molt bons alternen amb anys minsos.
  • Preferit d’Eliseu: Russula mustelina (consistència, làmines blanques; confusió popular amb cep quan no es mira el revers).

7) Bones pràctiques al bosc

  • No usar rascletes ni remoure el subsòl; respectar flora/fauna.
  • Cistell sempre; evitar bosses de plàstic (calor, condensació i fermentació).
  • Moderació: si amb 2 kg ja n’hi ha prou, no n’agafis 10 kg.

8) Cultura i preus

  • Rovelló: símbol gastronòmic; diverses espècies amb qualitat desigual (p. ex., salmonicolor d’avet, poc interessant).
  • Preus alts al mercat (prop de 40 €/kg); valor i alternatives (anar al bosc amb coneixement i respecte).

Apunt final

  • Recordatori de la conferència divulgativa i invitació a consultar experts. Programa tancat amb agraïments des de Vilassar Ràdio.

Glossari i referències locals

  • Emissora i programa: Vilassar Ràdio, Volem saber.
  • Territori: Vilassar de Mar, Maresme.

Markers

Presentació del programa i del tema
Share

Introducció a Volem saber (Vilassar Ràdio) i plantejament del tema: bolets, terminologia i expert convidat.

Febre boletaire i imprudències
Share

Augment de boletaires, manca d’atenció als consells i riscos de portar bolets desconeguts al cistell.

Intoxicacions: casuística mèdica
Share

Experiències d’intoxicacions; referència al Dr. Piqueras (Vall d’Hebron).

Conferència i conscienciació
Share

Anunci de la xerrada "Coneixem el que agafem" i importància de la formació.

Símptomes i quantitat ingerida
Share

Quadres de símptomes i impacte de menjar massa bolets en un àpat.

Diversitat d’espècies i coneixement útil
Share

Milers d’espècies a Catalunya; recomanació de conèixer ~20 comestibles i 10 tòxics.

Tòxics comuns i "pet de llop"
Share

Recordatori d’evitar espècies sense interès i possibles tòxics (com amanites); "pet de llop" no recomanable.

Preferències locals al Maresme
Share

Debat sobre el "millor" bolet i pes del Lactarius vinosus a la Serralada Marina.

Ceps i dobles confusions
Share

Ceps excel·lents vs altres poroses; menció del "satanàs" (rar i indigestions).

Compra i identificació al mercat
Share

Confusions en bosses seques i a paradistes; el mite del "m’ho ha portat el pagès".

Com collir: arrencar vs tallar
Share

Eliseu recomana arrencar i netejar al lloc per protegir el miceli.

Neteja i conservació immediata
Share

Aigua sota l’aixeta si es cuinen al moment; evitar aigua per guardar.

Cuina: criteris i receptes
Share

El bolet com a acompanyament; fricandó com a clàssic; moixernó i reducció de volum.

Moixernó: confusions i noms
Share

Espècies similars i noms variables; necessitat d’identificar amb precisió.

Noms populars per regions
Share

Exemple de "Niscaló" per a lactarius; importància de veure el bolet i no només el nom.

Apagallums: excel·lent però amb risc de confusió
Share

Qualitats culinàries i dificultats de comercialització; alerta amb Chlorophyllum molybdites.

Dobles tòxics semblants a apagallums
Share

Diferenciar per coloració verdosa de llàmines/espores i altres espècies campestres; si no hi ha certesa, no collir.

Trompetes: valor i neteja
Share

Excel·lents per a pasta/arrossos; obrir net, retirar sorra i revisar interior.

Múrgoles: imprevisibles i terreny "estressat"
Share

Anyades irregulars; responen a alteracions del sòl; any recentment bo.

Gustos i rebuigs
Share

Hi ha detractors (possibles al·lèrgies o males experiències), però són minoritaris.

Bones pràctiques i moderació
Share

Respecte per la natura, no acumular quilos innecessaris, i no collir allò que no es coneix.

No fer malbé el bosc
Share

Evitar rascletes i remoure el sòl; impacte sobre fauna i flora.

Transport: cistell vs bossa de plàstic
Share

El cistell ventila i dispersa espores; la bossa de plàstic escalfa i fermenta els bolets.

El bolet preferit de l’expert
Share

Russula mustelina, carnosa i amb làmines blanques; poc coneguda entre aficionats.

Rovelló: tradició i qualitat desigual
Share

Pes cultural; set espècies amb diferent interès; salmonicolor d’avet és poc interessant.

Preus al mercat
Share

Rovellons prop de 40 €/kg; reflexió sobre valor i alternatives.

Cloenda i recordatori
Share

Acomiadament, invitació a la conferència i proper Volem saber a Vilassar Ràdio.