Converses a “Volem Saber” amb l’Anna Toda (Federació Avícola Catalana) pel Dia Mundial de l’Ou. Es destaca que l’ou és un aliment bàsic, versàtil i altament nutritiu, sovint infravalorat, i s’explica com llegir el codi imprès a la closca per conèixer el sistema de cria i l’origen. També es tracten mites de salut, tendències de consum, producció a Catalunya i recomanacions pràctiques de compra i consum.
• L’ou és present en infinitat d’elaboracions: truites, rebossats, pastisseria (clares a punt de neu), cremes, quiches.
• Aliment proteic complet amb totes les proteïnes essencials i ric en vitamines i micronutrients. • Es desmenteix el mite dels “només dos ous per setmana”. Recomanació general: 1-2 ous/dia per adults sans, ajustant per necessitats individuals.
• El primer dígit indica el sistema de cria: 0 ecològic, 1 aire lliure, 2 a terra (soltes a la nau), 3 en gàbia. • Lletres del país (ex. ES) i dígits com un “codi postal” provincial per a l’origen (08 Barcelona, 17 Girona, 25 Lleida, 43 Tarragona).
• Triar ous de proximitat millora frescor, qualitat, petjada de carboni i dona suport al teixit productiu català.
• Consum en augment: moda de la proteïna, bona relació qualitat-preu i practicitat (especialment en gent gran i famílies). • Dades de consum a la llar: mitjana estatal 143 ous/càpita/any; Catalunya 147; Cantàbria 193. • Moment de consum: predomina al sopar, però creix a l’esmorzar/brunch; l’ou té efecte saciant.
• Catalunya 2024: >4,2 M de gallines; producció d’uns 104.083 milers de dotzenes. • La calor extrema pot reduir lleument la posta (animals mengen menys i pateixen l’estrès tèrmic).
• Paper de la FAC: representació, defensa i promoció del sector (pollastre, gall dindi, ous). • A Catalunya destaca la producció d’ous de guatlla (referent estatal i europeu).
• L’ou és complet, assequible i versàtil: un imprescindible a la cuina i a la dieta. • Desmentit el mite: en adults sans, 1-2 ous/dia és adequat; sempre personalitzar segons salut i estil de vida. • Codi de la closca: clau per entendre benestar animal i origen; fomenta la tria informada i de proximitat. • Consum a l’alça i paper estratègic a Catalunya en producció.
“L’ou és un producte molt bàsic, molt quotidià… i no li donem la importància que té.”
“De forma general, en una persona adulta sana, un o dos ous al dia és correcte.”
• Proteïnes essencials: aquelles que el cos no pot sintetitzar i ha d’obtenir amb la dieta. • Benestar animal: condicions de cria associades als dígits 0-3. • Proximitat: frescor, menys petjada de carboni i suport a productors locals. • Traçabilitat: identificació d’origen i sistema de cria a través del codi imprès.
• Per ous ecològics, busca el 0; per aire lliure, 1; 2 a terra; 3 en gàbia. • Verifica l’origen: lletres del país i dígits provincials (p. ex., 08 Barcelona). • Incorpora l’ou en diferents àpats segons tolerància i preferències; considera esmorzars per sacietat. • Prioritza ous de proximitat per qualitat, sostenibilitat i economia local.