Resuming podcast
Volem saber del 10/10/2025
10/10/2025

AI #56 - L'ou avui: nutrició, codi de la closca i consum

Volem saber

AI

Resum general

Converses a “Volem Saber” amb l’Anna Toda (Federació Avícola Catalana) pel Dia Mundial de l’Ou. Es destaca que l’ou és un aliment bàsic, versàtil i altament nutritiu, sovint infravalorat, i s’explica com llegir el codi imprès a la closca per conèixer el sistema de cria i l’origen. També es tracten mites de salut, tendències de consum, producció a Catalunya i recomanacions pràctiques de compra i consum.

Temes principals

Importància i usos culinaris

• L’ou és present en infinitat d’elaboracions: truites, rebossats, pastisseria (clares a punt de neu), cremes, quiches.

Valor nutricional i salut

• Aliment proteic complet amb totes les proteïnes essencials i ric en vitamines i micronutrients. • Es desmenteix el mite dels “només dos ous per setmana”. Recomanació general: 1-2 ous/dia per adults sans, ajustant per necessitats individuals.

Codi de la closca i benestar animal

• El primer dígit indica el sistema de cria: 0 ecològic, 1 aire lliure, 2 a terra (soltes a la nau), 3 en gàbia. • Lletres del país (ex. ES) i dígits com un “codi postal” provincial per a l’origen (08 Barcelona, 17 Girona, 25 Lleida, 43 Tarragona).

Proximitat i sostenibilitat

• Triar ous de proximitat millora frescor, qualitat, petjada de carboni i dona suport al teixit productiu català.

Consum i hàbits

• Consum en augment: moda de la proteïna, bona relació qualitat-preu i practicitat (especialment en gent gran i famílies). • Dades de consum a la llar: mitjana estatal 143 ous/càpita/any; Catalunya 147; Cantàbria 193. • Moment de consum: predomina al sopar, però creix a l’esmorzar/brunch; l’ou té efecte saciant.

Producció i factors

• Catalunya 2024: >4,2 M de gallines; producció d’uns 104.083 milers de dotzenes. • La calor extrema pot reduir lleument la posta (animals mengen menys i pateixen l’estrès tèrmic).

Sector i altres ous

• Paper de la FAC: representació, defensa i promoció del sector (pollastre, gall dindi, ous). • A Catalunya destaca la producció d’ous de guatlla (referent estatal i europeu).

Punts clau

L’ou és complet, assequible i versàtil: un imprescindible a la cuina i a la dieta. • Desmentit el mite: en adults sans, 1-2 ous/dia és adequat; sempre personalitzar segons salut i estil de vida. • Codi de la closca: clau per entendre benestar animal i origen; fomenta la tria informada i de proximitat. • Consum a l’alça i paper estratègic a Catalunya en producció.

Cites destacades

“L’ou és un producte molt bàsic, molt quotidià… i no li donem la importància que té.”

“De forma general, en una persona adulta sana, un o dos ous al dia és correcte.”

Conceptes clau

Proteïnes essencials: aquelles que el cos no pot sintetitzar i ha d’obtenir amb la dieta. • Benestar animal: condicions de cria associades als dígits 0-3. • Proximitat: frescor, menys petjada de carboni i suport a productors locals. • Traçabilitat: identificació d’origen i sistema de cria a través del codi imprès.

Conclusions pràctiques

• Per ous ecològics, busca el 0; per aire lliure, 1; 2 a terra; 3 en gàbia. • Verifica l’origen: lletres del país i dígits provincials (p. ex., 08 Barcelona). • Incorpora l’ou en diferents àpats segons tolerància i preferències; considera esmorzars per sacietat. • Prioritza ous de proximitat per qualitat, sostenibilitat i economia local.

Markers

Dia Mundial de l’Ou i usos culinaris de l’ou
Share

Importància de l’ou com a aliment bàsic i versàtil. Aplicacions a la cuina: truites, rebossats, pastisseria, cremes; funcions adhesiva, coagulant i d’esponjositat (clares a punt de neu).

Valor nutricional, mites i recomanacions de consum
Share

L’ou és un aliment proteic complet i ric en vitamines i nutrients. Es desmenteix el mite de “només 2 ous/setmana”. Recomanació general orientativa: 1-2 ous al dia en adults sans; individualitzar segons salut i necessitats.

Codi de la closca: sistemes de cria (0-3) i què indica
Share

Explicació del primer dígit: 0 ecològic, 1 aire lliure, 2 a terra (soltes a la nau), 3 en gàbia. Diferència entre producció domèstica (autoconsum) i comercialització regulada.

Lletres del país, codi provincial i elecció de proximitat
Share

Lletres indiquen el país (ES). Dos primers dígits posteriors funcionen com a “codi postal” provincial (08 Barcelona, 17 Girona, 25 Lleida, 43 Tarragona). Avantatges de triar ous de proximitat: frescor, qualitat i menor petjada de carboni.

Tendències de consum i perfils
Share

Consum d’ous en augment per coneixement nutricional, tendència a la proteïna i bona relació qualitat-preu. Importància en gent gran per cobertura proteica.

Dades de consum a la llar per territoris
Share

Mitjana estatal 143 ous/càpita/any; Catalunya 147; Cantàbria 193. Dades referides al consum domèstic (no inclou restauració ni menjadors col·lectius).

Quan menjar ous? Sopars, esmorzars i sacietat
Share

Predomini al sopar per practicitat; creix a esmorzars/brunch (influència d’hotels i viatges). L’ou és saciant i ajuda a arribar al dinar amb menys gana.

On es compren els ous: estudi d’hàbits a Catalunya
Share

Estudi vinculat a la Regió Mundial de la Gastronomia: predomini de supermercats (concentració urbana), mercats i productor local en zones rurals.

Producció d’ous a Catalunya i efectes climàtics
Share

>4,2 M de gallines el 2024 i 104.083 milers de dotzenes produïdes. La calor extrema pot reduir moderadament la posta per estrès tèrmic i menor ingesta.

Què és la Federació Avícola Catalana (FAC)
Share

Entitat que agrupa productors de viram (pollastres, galls dindi i ous). Tasques de representació, defensa del sector i promoció.

Altres tipus d’ous i usos gastronòmics
Share

No hi ha producció destacada d’estruç; destaca la producció d’ous de guatlla a Catalunya (referent estatal/europeu). Usos gastronòmics de lluïment (torradetes, canapès).

Cloenda i crida al consum responsable
Share

Recordatori del Dia Mundial de l’Ou i invitació a gaudir-ne en la forma preferida, amb elecció informada (codi, proximitat).