Avui parlarem de mocs. Però no del típic moc entaforat que no hi ha manera de fer fora amb un bon mocador. Parlem d’un ésser que sembla sortit d’una novel·la de ciència-ficció però que és ben real: el Physarum polycephalum, un fong mucilaginós —o “moc intel·ligent”, si voleu— que ha deixat bocabadats científics d’arreu del món.
Aquest organisme unicel·lular, sense cervell ni sistema nerviós, ha demostrat que pot resoldre problemes complexos com si fos un enginyer expert en optimització de xarxes. En un experiment famós, se li van col·locar fonts d’aliment que representaven ciutats de la zona de Tòquio. El resultat? Va construir una xarxa gairebé idèntica a la del sistema ferroviari japonès. Eficient, funcional i elegant.
Un moc que dissenya com si fos urbanista. Fascinant, oi?
I per ajudar-nos a entendre millor com és possible que un organisme tan simple pugui fer coses tan extraordinàries, avui tenim un convidat de luxe.
L’Òscar Castro és doctor especialitzat en la intersecció entre la Filosofia de la Biologia Cognitiva, la Biosemiòtica i la Filosofia de la Ciència. Ha fet recerca al Departament de Semiòtica de la Universitat de Tartu, a Estònia, centrant-se en com les cèl·lules perceben, senten i comprenen el seu entorn mitjançant processos mecanosensorials. A més, ha investigat també sobre el rewilding i el pensament ecològic al CSIC, a Madrid.