Resuming podcast
Ran de mar del 19/12/2025
19/12/2025

AI #149 - Pesca al Mediterrani, escudella i Nadal mariner

Ran de mar

AI

Visió general de l’episodi

L’episodi de Ran de mar (a Vilassar Ràdio) combina actualitat i cultura marinera amb un to nadalenc: polèmica pels dies de pesca d’arrossegament al Mediterrani, una secció gastronòmica molt pràctica sobre l’escudella i carn d’olla, memòria local a Vilassar de Mar (la Xata de la Madrava), un monogràfic sobre la tradició del pessebre al poble, i una entrevista sobre la Fira de Nadal del Port Vell de Barcelona. Tanca amb una peça musical (“El Caganer”) i una lectura poètica nadalenca.

Temes principals

1) Actualitat: dies de pesca i acord europeu

• Es contextualitza que la polèmica afecta sobretot la flota d’arrossegament (impacte sobre el fons marí i espècies de fondària).

• Es recorda que l’objectiu de la Comissió Europea és reduir l’esforç pesquer per protegir poblacions com la gamba vermella i el lluç i millorar els ecosistemes.

• Es descriu el paquet de mesures de compensació (malles més grans, portes pelàgiques, vedes més profundes) i que moltes ja s’havien aplicat.

• Es detalla l’acord anunciat pel ministre Luis Planas: fins a 143 dies de pesca el 2026 per a l’arrossegament mediterrani, evitant una retallada extrema.

"Partíem, deia ell, d'una proposta d'únicament 9 dies."

2) Gastronomia de bord: escudella i carn d’olla

• En Joan Martín presenta l’escudella i carn d’olla com a plat central del Nadal a Catalunya i en destaca l’arrel històrica.

• Explica una idea clau: no coure-ho tot alhora perquè cada carn i verdura té temps de cocció diferents.

• Dona un mètode pràctic per a grans quantitats: fer servir bosses (tipus bosses de rentadora) per separar ingredients (ossos, porc, vedella, verdures, patates/col, pilotes), facilitant servei i control del punt.

• Recomanacions destacades: • Escumar impureses i greix durant la cocció. • Afegir cigrons al principi si són crus (remull previ) o al final si són cuits. • Afegir botifarra negra al final per evitar que rebenti. • Coure galets grossos uns ~20 minuts (més que pastes petites).

• Es comenten variacions familiars (gallina, botifarres, xai en algunes zones) i el maridatge amb vi negre potent.

3) Memòria local: la Xata de la Madrava

• Es presenta la figura de la Llúcia (anys 1920), jove que ajudava a remendar sardinals a tocar de l’almadrava.

• El relat posa l’accent en el seu caràcter (educada, somrient, atenta) i com el poble li atribuïa el sobrenom de la Xata de la Madrava.

4) Històries de Mar: el pessebre que “fa port” a Vilassar

• Es reivindica el pessebre com una tradició que connecta generacions, memòria i identitat a Vilassar de Mar.

• Es recorre l’origen històric (Sant Francesc) i l’evolució de materials: de fang (fràgil, artesanal) a plàstic (més resistent), sense perdre el significat.

• Elements destacats del muntatge: • Construcció artesanal (casetes, estables), cel estrellat, aigua en moviment. • Importància de la il·luminació com a “far” narratiu i emocional.

• Punts comunitaris: • El pessebre al carrer a la plaça de l'Església. • L’exposició a la Sala Roger Carreu, amb creacions tradicionals i innovadores.

5) Entrevista: Fira de Nadal del Port Vell de Barcelona

• Josep Gurri explica l’origen del projecte (impuls per dinamitzar el Port Vell a l’hivern) i la voluntat que la fira tingui com a base el contingut social i territorial.

• Oferta principal: • Activitats familiars i tallers vinculats al mar (nusos, professions portuàries). • Obertura de vaixells i “realitats portuàries”: Santa Eulàlia, patrullera dels Mossos d'Esquadra, remolcador de salvament marítim, i Open Arms. • Atraccions: carrusel antic, trenet, pista de gel, baixada de trineus, barco temàtic, i la Nòria com a icona visible.

• Organització: • Equip base anual reduït que escala fins a uns 90 treballadors per Nadal. • Agenda escènica molt extensa (música, dansa, presentacions) amb alta demanda.

• Reptes: la meteorologia (pluja/vent) i el caràcter de “cursa de fons” d’un esdeveniment de 40 dies.

Tancament i to final

• Segment musical amb “El Caganer” i lectura nadalenca (Miquel Martí i Pol), amb comiat del programa i cançó final.

"Amb el Nadal ja a port... alcem les veles al bon humor..."

Marcadors

Obertura i sumari del programa
Compartir

Salutació inicial i avanç dels continguts: pesca al Mediterrani, escudella de Nadal, memòria local, pessebre, entrevista i poesia.

Polèmica pels dies de pesca al Mediterrani
Compartir

Explicació del debat sobre la reducció de dies per a l’arrossegament, mesures ambientals, negociació i acord final anunciat per Luis Planas (fins a 143 dies el 2026).

Recepta i tècnica: escudella i carn d’olla
Compartir

Guia detallada de l’escudella de Nadal: temps de cocció per ingredients, ús de bosses per separar carns/verdures, elaboració de la pilota, afegit de cigrons i botifarres, cocció dels galets i consells de servei.

Els motius de Vilassar: la Xata de la Madrava
Compartir

Relat breu sobre la Llúcia (anys 1920), ajudant a remendar xarxes a prop de l’almadrava i l’origen del sobrenom popular.

Històries de Mar: el pessebre a Vilassar de Mar
Compartir

Origen i evolució del pessebre, materials i estils, ritual familiar, i referents locals com el pessebre a la plaça de l'Església i l’exposició a la Sala Roger Carreu.

Entrevista: Fira de Nadal del Port Vell de Barcelona
Compartir

Josep Gurri explica l’origen, la proposta basada en contingut territorial i marítim, activitats familiars, vaixells visitables, atraccions (Nòria, pista de gel), escenari d’actuacions i logística d’un esdeveniment de 40 dies.

Música: “El Caganer”
Compartir

Emissió de la cançó “El Caganer” amb lletra humorística sobre elements típics del pessebre.

Poesia i comiat del programa
Compartir

Lectura nadalenca atribuïda a Miquel Martí i Pol i comiat amb missatge de Nadal i any nou.

Cançó final: “Nadala quan somrius”
Compartir

Tancament musical final del programa fins al final de l’àudio.