 Resuming podcast
        Resuming podcast
        
        
      
      
        
      
"La mar canvia de ritme: de vegades calma i serena, de vegades brava i impredictible."
"Les platges són de domini públic... i no poden ser propietat privada."
"Ningú escapa de l’Espigó de Garbí."
"Cada onada és un vers escrit amb escuma."
En "El Cafè de Popa" d'avui hem parlat de les responsabilitats i zones marítimes. Platges: són de domini públic estatal (Llei de costes); la gestió diària (neteja, dutxes, papereres, vigilància, guinguetes) és municipal, via l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Delimitació: passarel·les, pilones i línies a la sorra separen zona terrestre i marítima. A Vilassar de Mar es destaquen les pilones blanques del passeig. Aigües i zones clau: • Aigües interiors (ports, badies, desembocadures) • Aigües territorials: 12 milles nàutiques (control total de pesca, navegació i recursos) • Zona contigua: fins a 24 milles (control de contraban, immigració irregular, fiscalitat i sanitat) • Zona econòmica exclusiva: fins a 200 milles (explotació de recursos; navegació lliure) • Plataforma continental: fins a 350 milles si la geologia ho admet (recursos del subsol) • Alta mar: patrimoni comú de la humanitat Idees clau: • Les platges són públiques i s’han de respectar. • La mar no és infinita: cal ús responsable per part d’estats i ciutadania. "Les platges són de domini públic... i no poden ser propietat privada."
Al "Ranxo a bord" d'avui el capità Joan Martin ha cuinat arròs de muntanya amb bolets i costella. Essència: arròs a la cassola, de carn (pollastre, conill, costella) i bolets (ressalta el rossinyol); sense peix, parent de la paella valenciana original. Punts crítics: • Enrossir bé la carn: "deixa la substància". • Sofregit prèviament fet i congelat per estalviar temps. • Verdures de temporada (pèsols, carxofes, mongeta tendra, bròquil) al gust. • Afegir primer l’arròs (100 g/persona) i després el brou (doble volum que arròs). • Condiments: pebre vermell, nyora/polpa de pebrot, safrà. • Cocció: 16’ de bull suau + 2–3’ de repòs tapat. Opcional: forn breu per gratinar. Consells: • Foc de llenya millora el resultat si es controla el ritme del bull. • Evitar barrejar peix cuit a part al damunt i no posar-hi xoriço (gust dominant). • Maridatge: vi negre/rosat o cava ben fred en porró.
En "Els Motius de Vilassar" hem conegut qui eren els “Rata” i en “Raton” Documentats (1822) dos pescadors amb renom Rata: Josep Alzina (c. Sant Pere, 25) i Jaume Lloberes (c. Gitanos). Possibles motius: dents sortides o avarícia. Un altre pescador, Joan Alzina, veí del primer, fou conegut com a Raton, hàbil en estraperlo i contraban. Retrat vivent del segle XIX vilassarenc.
A "Històries de Mar" hem recordat la tràgica regata Arenys–Blanes (1970). Context (Maresme): 11 d’octubre de 1970, regata costanera amb 9 embarcacions. Part de la flota desisteix a la sortida; 8 prenen finalment la sortida. Gir meteorològic: rompent sobtat a l’entrada del port d’Arenys; onatge i vent empitjoren. Desastre: naufragis a la barra del port, caigudes a l’aigua i dificultat extrema de rescat. Els pescadors, alguns lligats amb cordes, intenten salvar tripulants. Balanç: 8 víctimes mortals; gran commoció al Maresme. Divergències d’horaris i detalls entre informes oficials i federatius; coincidència en la dificultat del rompent. Aprenentatge: prudència marítima i respecte als avisos i a la dinàmica de la mar.
A l'Entrevista ens ha visitat en Carles Sánchez per parlar “L’Espigó de Garbí és terrorífic” el (Halloween solidari) que es farà el divendres 31 d'octubre al carrer Sant Magí de Vilassar de Mar. Objectiu: recuperar memòria marinera i finançar un mural al túnel de la Renfe a Vilassar de Mar, a partir de l’èxit del primer “Mares Terrorífic”. Quan i on: 31 d’octubre, de 19 a 23 h, al carrer Sant Magí i carrer dels Jardins (núm. 6). Entrada: 4 €. Què hi trobaràs: • Relat de l’Espigó de Garbí (casetes, barques, Capella de la Verge del Carme) amb ambientació de terror. • Espais temàtics: taverna del Sorell (ara cantina “Sorell Podrit”), remenadores “endimoniades”, subhasta de “peix contaminat”, i personatges com en "Bauxas". • Participació d’entitats locals (pescadors de Garbí, Caseta de l’Arbre, etc.) i escoles (Escola del Mar, ara Pérez Sala). Sostenibilitat: materials reciclats i minimització d’impacte (plàstics d’hivernacles reutilitzats). Suport de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i comerç local. Impacte cultural: continuïtat dels murals al poble (ja s’han pintat els del Club Nàutic Vilassar de Mar i Ajuntament), foment de respecte als espais públics i transmissió d’història als joves. "Ningú escapa de l’Espigó de Garbí."