Resuming podcast
Ran de mar del 9/10/2025
09/10/2025

AI Gaza, Rovellons, “La Pinta” i la Tonyina Vermella: Tardor de mar, patrimoni i pesca a Vilassar

Ran de mar

AI

Panorama de l’episodi

"La Global Summoning Flotilla ha aconseguit trencar el silenci, però no el bloqueig."

Episodi de tardor a Randemar que combina actualitat marítima, cuina de temporada, memòria local i ofici de la mar. Del balanç de la flotilla solidària cap a Gaza a l’art de cuinar els rovellons, passant per la recuperació del lleut vilassarenc “La Pinta” i una masterclass sobre la tonyina vermella i la seva pesquera. Es tanca amb lèxic nàutic essencial.

Cafè de popa: Flotilla de Gaza — què s’ha aconseguit i què no

Punts clau • Objectiu: denunciar el bloqueig i intentar fer arribar ajuda humanitària a Gaza. • S’ha aconseguit: visibilitat internacional; mobilització solidària (500 persones de 40 països); pressió diplomàtica i consular; un vaixell va arribar prop de costa amb alt valor simbòlic. • No s’ha assolit: trencar el bloqueig ni lliurar ajuda per mar; intercepcions navals, detencions/deportacions i denúncies de vulneracions; cap canvi polític immediat. • Balanç: gran impacte simbòlic i mediàtic, però sense èxit operatiu en l’entrega d’ajuda.

Rancho a bord: cuina i cultura del rovelló

Identificació i temporada • Rovelló (Lactarius deliciosus) i pinetell (Lactarius sanguifluus): diferències de color, làtex i gust. • Hàbitat i calendari: de finals d’agost al desembre, baixant del Pirineu a la Serralada Litoral; els de la costa del Maresme, sovint més gustosos i densos.

Cuina imprescindible • A la brasa: volta breu, oli d’oliva, sal i all-julivert ben picat; menjar-los ben calents. • Saltejats: all primer a l’oli, després rovellons i julivert; opcional un toc de vi blanc. • Clàssics de cassola: vedella amb bolets (xup-xup i raig de vi ranci); truites de rovellons i d’altres bolets.

Conservació i anècdotes • Congelar-los només cuits; o conservar-los en bany maria amb salmorra en pots esterilitzats. • Records de llaunes “Rovellons Tres Pins” i històries locals de collita; mencions a Sòria i a la cultura boletaire diversa a l’Estat.

Motius de Vilassar de Mar: Joan Pau Almira

Retrat d’un capità singular • Capità de Marina Mercant (1860–1934), veí del carrer Sant Francesc. • Vida de jubilat entre vinya, haca i carret; l’animal responia a ordres amb lèxic mariner: bavor, estribor, avant — una estampa molt vilassarenca.

Històries de mar: la recuperació del lleut “La Pinta”

Origen i descoberta • Lleut construït el 1946 pels germans Barba (mestres d’aixa) a Vilassar; pesquera del “toquet”. • Redescoberta el 2016 i donació a Brimbarca per la família Barba Viu.

Característiques i restauració • Construcció en enramada: quadernes d’alzina, forro de pi del país, regala de faig; vela llatina (també de martell). • Restauració amb voluntariat: neteja, oli de lli, canvi de claus malmesos, fusteria (cap de mort), nova arboradura; repintat i posada a punt.

Patrimoni viu • Presentada restaurada per Festa Major 2016 amb benedicció d’estil segle XVIII. • Exposada a l’Ateneu, Biblioteca Ernest Lluch i Plaça Vella; avui en procés per tornar a l’aigua a l’Espigó de Garbí.

Entrevista: el món de la tonyina (amb Vicenç Iglesias)

Espècies i cicle • Protagonista: tonyina vermella (bluefin), la més cotitzada; altres túnids: bonito del norte, listado (barrilet), melva, bacoreta/coreta. • Soveig al Mediterrani: recerca d’hidrobares (aigües càlides) a zones com Balears, Golf de Sirte i sud de Malta; alta mortalitat larvària natural.

Arts i tècniques de pesca • Encerclament (cerco): localització de moles, tancament i transferència a gàbies-viver. • Almadraves: pesquera tradicional forta a l’Estret (Barbate, Conil, Tarifa…). • Palangre i corrican. Pesca del bonítol a canya (País Basc) amb esquer viu i difusors d’aigua: una pesquera espectacular i selectiva.

Engreix, control i mercat • Remolc de gàbies a polígons marins; vigilància diària amb bussejadors; minimització d’estrès. • Sacrifici sota demanda (pesos específics), traçabilitat i certificats per peix, controls veterinaris i de qualitat; exportacions a mercats exigents (Japó, EUA...).

Normativa i recreativa • Governança per ICCAT (quotes per modalitat i país) i control internacional molt estricte. • Pesca recreativa: llicència, límits i notificació obligatòria si s’enganxa una tonyina vermella.

Gastronomia • Valoració per talls i parts (ventresca, llom superior/inferior, etc.); preus i usos segons peça; excel·lent crua o cuinada.

"La tonyina està considerada com el peix que és el rei del mar."

Paraules de mar (lèxic nàutic)

Rumb: direcció o camí del vaixell respecte al nord. • Sondar: mesurar la fondària amb sonda. • A la deriva: sense govern ni rumb, a mercè de vent i corrent. • A la barrera / fent proa: dirigir-se cap a un lloc (avui, sovint “anar cap a…”).

Marcadors

Introducció: benvinguda i tardor al mar
Compartir

• Ambientació de tardor al litoral: canvis de llum, mar més viva, temps de calma i tempestes. • Presentació del programa i del to mariner de l’episodi.

Cafè de popa: Flotilla de Gaza
Compartir

Alguns dels objectius assolits per la flotilla hi ha el gran ressò mediàtic, mobilització internacional i la pressió diplomàtica; un vaixell prop de la costa amb valor simbòlic. Però també hi ha hagut objectius no assolits, com trencar el bloqueig, no poder entregar ajuda. Han rebut intercepcions, patit detencions i deportacions, i han acabat sense produir-se canvis polítics immediats. Conclusió: “ha trencat el silenci, però no el bloqueig”.

Rancho a bord: tot sobre el rovelló
Compartir

El nostre cuiner, el Capità Joan Martin, ha parlat de les diferents espècies d'aquests bolets tan preciats: Lactarius deliciosus (rovelló) i L. sanguifluus (pinetell); les diferències de color i làtex. També de la temporada i zones on els podem collir, del Pirineu a la costa. Els del Maresme, sovint són més gustosos. Com els podem cuinar?, a la brasa (volta breu), saltats amb all i julivert, vedella amb bolets, truites. També ens ha parlat de la conservació: congelar només cuits; opció de bany maria amb salmorra amb pots. I ha afegit per acabar aspectes de cultura i anècdotes: recol·lecció a Sòria, rècords de llaunes “Rovellons Tres Pins” i llocs secrets a la costa.

Motius de Vilassar: Joan Pou Almera
Compartir

Capità de la Marina Mercant (1860–1934), veí del carrer Sant Francesc. Hem conegut una anècdota icònica: conduïa l’haca amb ordres marineres (babord, estribord, avant)... per delit del veïnat.

Històries de mar: la restauració del lleut “La Pinta”
Compartir

Hem parlat del llaüt de 1946, obra dels germans Barba (mestres d’aixa); sortia a la pesquera del “toquet”. Va ser una donació a Bricbarca (2016) i la seva restauració, es va fer amb oli de lli, fusteria (cap de mort), ferros, pintura, nova arboradura. Es va presentar amb una benedicció tradicional; s'ha pogut veure en exposicions i de la nova etapa per tornar a l’Espigó de Garbí.

Entrevista: Vicenç Iglesias. (la tonyina vermella i el món dels túnids)
Compartir

Amb el nostre entrevistat hem parlat de les espècies i cicle de la tonyina vermella una de les espècies reines del Mediterrani, del qual en Vicenç Iglesias n'és un especialista. Ha explicat les arts de pesca per capturar tonyines com l'encerclament i transferència a gàbies-viver; almadraves; palangre, la pesca del bonítol a canya amb esquer viu i difusors d’aigua, etc. Pel que fa a la gestió i marcatge, ha parlat del monitoratge subaquàtic, traçabilitat per peix, controls veterinaris i exportació prèmium. Ha posat damunt la taula la normativa, com les quotes i repartiment per ICCAT; pesca recreativa amb llicència i notificació. D'alt valor gastronòmic, amb talls (ventresca, lloms), ús cru o cuinat.

Paraules de mar: lèxic nàutic essencial
Compartir

Hem acabat el programa amb paraules marineres i el seu significat. Definicions curtes per a l’orientació i la navegació.