Resuming podcast
Ran de mar del 27/9/2025
27/09/2025

AI Varada de l’Adrià i retorn de les barques a l’Espigó de Garbí • Tonyina vermella (cuina i pesca) • La mota i la fusta al s. XIX • Barceloneta dels 60 amb Vicenç Iglesias • Refranys de peix

Ran de mar

AI

Panorama general de l’episodi

Un episodi ple de memòria marítima i gastronomia: des de l’homenatge a l’Adrià Saborit i el retorn simbòlic de les barques a l’Espigó de Garbí, fins a una masterclass sobre la tonyina vermella (biologia, cuina i mercats), passant per la història econòmica de la costa catalana amb la mota i la fusta, i una entrevista emotiva amb Vicenç Iglesias sobre la Barceloneta dels anys 60. Tanquem amb música i refranys de peix.

Cafè de popa: Varada de l’Adrià i retorn de barques

  • Homenatge a l’Adrià Saborit Ferrer: la zona de platja de l’Espigó de Garbí passa a dir-se “Varada de l’Adrià”.
  • Recuperació simbòlica: dues barques tradicionals de fusta tornen a la platja en una àrea restringida (sense fora-borda, neumàtiques ni fibra) per preservar les embarcacions de platja.
  • Resiliència del Club de Pescadors de Garbí: solucions creatives (motor i bateria dins d’una tercera barca) per izar embarcacions sense corrent elèctrica.
  • Objectiu: ampliar metres, restablir la convivència entre banyistes i barques i mantenir activitats socials del club.
  • Memòria viva: segona trobada de pesca “Memorial Joaquim Romeu” i descoberta de la placa de la “Varada de l’Adrià”.

Rancho a bord: Tonyina vermella — biologia, rutes i cuina (amb Joan Martín)

Clau biològica i pesquera

  • Espècie: tonyina vermella (Atún comú), present a tots els oceans excepte aigües polars; fins a 3,65 m i >600 kg.
  • Migració i posta: entra al Mediterrani a inicis d’estiu; punts de posta: Mar d’Alboran, voltants de Sicília, costes de Turquia; retorn pel nord (Itàlia–França–Catalunya) seguint temperatura i aliment.
  • Arts tradicionals: referència a l’almadrava històrica a Vilassar.
  • Mercat: alta valoració a llotjes japoneses; control actual amb quotes i vedes.

Cuina i tècniques

  • A la planxa o brasa (clau): talls d’1,5–2 cm, volta i volta; centre rosat per evitar que quedi “estellosa”.
  • Altres preparacions: • Marmitako (estil nord) i “lluçada amb patates”. • Mojama: salat i assolellat amb pintat d’oli i pebre vermell fins deshidratar (textura tipus pernil, més intensa). • Conserves: tonyina en oli (oliva o gira-sol) i al natural; escabetx casolà. • Plats populars: entrepà de pa amb tomàquet i tonyina; xató (imprescindible la tonyina junt amb anxova, bacallà, escarola i salsa). • Crua (estil japonès): sushi i sashimi, cuina saludable i poc fregida.
  • Salut: peix gras ric en omega-3; maridatge suggerit: vi blanc o rosat ben fresc.

Model d’engreix i sostenibilitat

  • Engreix a l’Ametlla de Mar: controlat però amb impacte ambiental (densitats, residus, alimentació proteica basada en farina de peix).
  • Memòria marinera: record de les fàbriques de farina de peix (p. ex. Chimbote, Perú).

Motius de Vilassar: “Fils i vetes” — Feliu Novell

  • Feliu Novell Roca (Cabrera): venda ambulant de merceria amb carro per Vilassar; arrelament al “carrer del Carme”.
  • Evolució familiar: de la merceria ambulant a carnisseria emblemàtica (Can Saladé) regentada per Feliu Novell i Eugènia, molt recordada al barri.

Històries de Mar: la mota i la fusta (s. XIX)

  • Context: postguerres napoleòniques, manca de capitals i ajut públic, però mercats internacionals actius per productes catalans (vi, oli, suro, draps, paper, etc.).
  • La fusta: societat per construir la nau (costos compartits entre armador, capità, mestres d’aixa, subministradors, etc.).
  • La mota: capital d’expedició per comprar mercaderies, pagar assegurances, aranzels i provisions; el capità actua com a administrador i comerciant a port d’origen i destí.
  • Participacions: repartiment de beneficis proporcional; risc limitat dels motistes (comanditaris). Càlculs històrics apunten a grans beneficis acumulats i al desenvolupament de la costa de Llevant fins a la decadència i judicialització posterior.

Entrevista: Vicenç Iglesias — Barceloneta dels 60, ofici, identitat

Arrels i Somorrostro

  • Família pescadora (mare barcelonina; pare de Sant Carles de la Ràpita). Tradició de malnoms (“La Maestro”, “El Gallego”, “Els Pussos”).
  • El Somorrostro: abans del barraquisme, barri pesquer amb parròquia, casino i magatzems d’arts (xarxes, nanses).

Infantesa, primer embarc i oficis

  • Escola als Escolapis del carrer Ample; vida de carrer entre moll, cofraria i barques.
  • Primer embarc a l’Emilia Casanova (barca de llum): aprenentatge de guàrdies, cabecero, muleta i motors.

Pare exigent i vocació de maquinista

  • Relació dura però formativa amb el pare a bord; aspiració a maquinista naval inspirada per l’Escola Nàutica i el prof. Pere del Río.

"La mar tira"

“Mar seca”, caladors i campanyes llunyanes

  • Quan hi ha poca pesquera, canvi de calador i campanyes lluny (Balears, Garrutxa) per fer el jornal.

Barceloneta: d’abans i d’ara

  • Record d’una Barceloneta veïnal i marinera (serenos, esclops a l’hivern); contrast amb l’actual pressió turística i pisos de lloguer vacacional.

"Et sents com foraster"

L’àncora recuperada i la tragèdia

  • Recuperació d’una àncora monumental (1968) per part de pescadors i bussos (Minguet i Maspons); accident subaquàtic i trasllat final de l’àncora a la Facultat de Nàutica de Barcelona (avui amb placa i codi QR explicatiu).

Música i Paraules de mar

  • Cançó: “La magrana” del grup La Cusina.
  • Refranyer amb “peix” (segona intenció): • Peix al cove — és el fàcil. • Estar com peix a l’aigua — comoditat en un lloc. • Ser un peix gros — poderós; el peix gros es menja el petit — el fort domina el dèbil. • Estar peix — desconeixement d’un tema. • Ser un lluç — poc llest; escórrer-se com una anguila — escapar-se. • Tenir sang de peix — indiferència. • El peix que es mossega la cua — problema sense solució. • Agafar el peix per la cua — sortir-se’n amb la seva. • El peix no fa greix — consell dietètic popular.

Cloenda

  • Comiat amb desig de bona proa, bona mar i bon vent i el record d’un Vilassar de Mar marítim, únic i irrepetible.

Marcadors

El Cafè de Popa (La varada de l’Adrià)
Compartir

En "El Cafè de Popa ens ha fet molta il·lusió parlar d’un nou lloc ha nascut a la platja de l’Espigó de Garbí i que a partir d’ara porta el nom de "La varada de l’Adrià".

Ranxo a bord (La Tonyina vermella)
Compartir

En "El Ranxo a Bord" hem parlat d’un dels peixos més exquisits del mar, la tonyina vermella. Avui, el nostre cuiner, el Capità Joan Martin ens ha parlat de la seva preparació culinària.

Els Motius de Vilassar (Fils i Vetes)
Compartir

En "Els Motius de Vilassar" i gràcies als vilassarencs Damià de Bas i Lluís Guardiola, avui hem parlat d'en "Fils i Vetes".

Històries de Mar (La mota i la fusta)
Compartir

A "Històries de mar" ens hem endinsat al XIX a Vilassar de Mar, quan hi havia el costum de "la mota i la fusta".

L'entrevista: Vicenç Iglesias
Compartir

A l’espai de l’entrevista, avui hem tingut amb nosaltres en Vicenç Iglesias, un home de mar que ens farà viure la Barceloneta dels anys seixanta.

Paraules de mar
Compartir

I finalment a "Paraules de mar" hem portat uns refranys on sempre hi surt la paraula peix.