Resuming podcast
Ran de mar del 20/6/2025
20/06/2025

AI Contraban i camins de ronda; ratafia i coques de Sant Joan; Jeroni Carmanyola; cases del carrer de Sant Pau; el mar i la Festa Major a Vilassar

Ran de mar

AI

Panorama general

Episodi especial de Ram de Mar a les portes de la Festa Major de Sant Joan, conduït per Agustí Martín. El programa recorre història, gastronomia i patrimoni local, i culmina amb una entrevista sobre el paper central del mar a la Festa Major.

  • Temes clau:Contraban i estraperlo a la Costa Brava i els camins de ronda • Ratafia i coques de Sant Joan: tradició, receptes i maridatges • Jeroni Carmanyola: personatge popular de Vilassar • Carrer de Sant Pau: cases singulars (Can Matamala i Can Bassa) • El mar a la Festa Major: arribada del Sant Ramon, subhasta cantada, pesca tradicional, vela llatina • Dites de Sant Joan

"El mar és important, el mar està present a la Festa Major."

Cafè de Popa — Contraban, estraperlo i camins de ronda

Diferències i context històric

  • Estraperlo vs. contraban: el primer, comerç il·legal de béns regulats en períodes d’escassetat (postguerra); el segon, import/export il·legal per evitar impostos.
  • Postguerra franquista: autarquia, preus taxats, mercat negre amb increments de 3-4x sobre els preus oficials; adulteració d’aliments i corrupció.
  • Origen del terme estraperlo: escàndol d’“Ex[traus]+Perl” (1936) i assimilació a frau clandestí.

Control i rutes

  • Reial Cos de Carabiners (1892) per reprimir frau i contraban a costes i fronteres.
  • Camins de ronda: senders de vigilància costanera (origen s. XIX) clau a la postguerra per combatre l’estraperlo a la Costa Brava; avui, ruta turística.

Llegendes i casos locals

  • Relat (Felicià Sust, 1921) sobre senyals marítims amb la llum de Sant Antoni de Calatoia per coordinar el desembarcament de contraban.

"Aquella llum perpètua... era un telègraf de senyals."

Ranxo a bord — Ratafia i coques de Sant Joan

Ratafia: origen, herbes i elaboració

  • Orígens incerts (possibles arrels italianes); recepta més antiga (1842) a la Selva.
  • Base: alcohol de 95°, nous verdes, aigua, sucre, pell de cítrics i una barreja d’herbes aromàtiques (fins a 70). Cada casa en fa versions pròpies.
  • Calendari tradicional: collita d’herbes per Sant Joan; maceració fins Sant Pere; embotellat a 15 d’agost; decantació a Tots Sants; tast a Nadal/Sant Esteve.
  • Servei: licor dolç (~30°), ideal per a postres, amb gel, o per acompanyar la coca.
  • Marques esmentades: Ratafia Bosch, Espinaler, i moltes d’artesanals.

Coques de Sant Joan: tipologies i recepta

  • Tradició antiga, de formes rodones (simbolisme solar) i varietats actuals: fruita confitada, llardons, crema, xocolata.
  • Recepta destacada de coca de fruita: massa amb farina, sucre, mantega, llet, ous, essències; preferment; decoració amb fruita i pinyons del país; coure 20 min a 180 °C.
  • Maridatges: cava ben fresc, moscatell/vi dolç, xerès/porto/madeira.

Motius a Vilassar — Qui era en Jeroni Carmanyola

  • Sobrenom de Geroni Casanovas, pescador del c. Sant Roc; figura popular (m. 1956).
  • Retrat humà: passejador incansable, aversió als gitanos de pas, afecció per l’estació i les maniobres dels trens.
  • Anècdotes: va donar senyal d’“arrencada” a un tren; no es perdia cap enterrament; simulava parlar per telèfon “de cara a la paret”.

Històries de Mar — El carrer de Sant Pau: Can Matamala i Can Bassa

  • Façana marítima emblemàtica del Maresme: 18 cases amb jardí davanter i reixes, reformes de finals s. XIX–inici XX; patrimoni arquitectònic.
  • Can Matamala (núm. 7): reforma integral (c. 1916) d’Eduard Ferrés i Puig; tribuna destacada, ceràmica blanca a balustrades i coronaments.
  • Can Bassa (1899): obra també de Ferrés i Puig; torre central, profusió escultòrica (animals, figures, florons), manca de simetria i reixa de ferro forjat; iconografia que evoca Amèrica i la mar.

Entrevista — El mar a la Festa Major

  • Arribada del Pigat i la Lucía a bord del Sant Ramon (divendres tarda): platja plena i implicació d’entitats (Rierada, Club de Pescadors de Garbí, Colles, Tropa Teatre, BricBarca).
  • L’exbot (exvot): embarcació-ofrena custodiada pel grup de bugadors (remers) de BricBarca, portada en processó fins a l’església.
  • Maniobra marítima: transferència del Sant Ramon a barques menors (Sèlia i Volere); condicionada per calat (2,2 m) i onatge (<1 m); seguretat prioritària.
  • Arts de pesca tradicionals i subhasta cantada de peix (a la baixa, “a pulmó”): preservació de l’ofici i memòria col·lectiva.
  • Vela llatina i barques de salvament: trobada biennal (prevista l’any vinent) amb peces destacades (p. ex., Calafell, Francisca).
  • Activitat “Darrere les empremtes del temps”: visita breu a la plaça de l’Ajuntament i el seu projecte porxat; connexió mar–casino–banys.
  • Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar, dedicada a Adrià Saborit (record i homenatge).

"La tradició continua — i això és el més maco."

Paraules de mar — Dites de Sant Joan

  • De Sant Joan a Nadal, mig any cabal.”
  • Per Sant Joan, una passa de gegant.”
  • Per Sant Joan, el primer bany; banya’t per Sant Joan, salut per tot l’any.”
  • Per Sant Joan tot es fa gran.”
  • Els focs de Sant Joan se salten pel davant.”

Tancament

Agraïments als col·laboradors i a Vilassar Ràdio. Comiat d’estiu amb desig de bona Festa Major, coca i cava, i retorn al setembre amb una nova temporada.

Marcadors

El Cafè de Popa (Camins de ronda, el contraban i l’estraperlo)
Compartir

En "El Cafè de Popa" hem recordat el passat dels camins de ronda, el contraban i l’estraperlo.

Ranxo a bord (Ratafia i Coques de St. Joan)
Compartir

En "El Ranxo a Bord" la ratafia i les coques de Sant Joan han estat les protagonistes de la mà del Capità Joan Martin, en aquests dies previs a la revetlla i en el cas de Vilassar de Mar, de la Festa Major.

Els Motius de Vilassar (Jeroni "Carmanyola")
Compartir

En "Els Motius de Vilassar" i gràcies als vilassarencs Damià de Bas i Lluís Guardiola, avui hem sabut qui eren era en Jeroni "Carmanyola".

Històries de Mar (Cases singulars del C/ St. Pau)
Compartir

A "Històries de Mar" avui hem parlat d’un parell de cases singulars del carrer de Sant Pau del nostre poble.

L'entrevista: Capità Agustí Martin
Compartir

A l’espai de l’entrevista, avui el director de Vilassar Ràdio director, en Jaume Cabot, ha entrevistat al conductor d’aquest programa, l'Agustí Martin, sobre el mar i la Festa Major.

Paraules de mar
Compartir

I finalment a "Paraules de Mar", ja que ens trobem a les portes de Sant Joan, que millor que unes dites relacionades amb aquest dia.